ΑρχικήABOUTΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ CHEAPART

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ CHEAPART

Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός CHEAPART – Ο εκθεσιακός χώρος – Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο εκθέσεων

Η CHEAPART είναι Αστική - Μη Κερδοσκοπική Πολιτιστική Εταιρεία με κατατεθειμένο εμπορικό σήμα (R), ιδρύθηκε το 1995 στην Αθήνα από τους Γιώργο Γεωργακόπουλο και Δημήτρη Γεωργακόπουλο. Ταυτόχρονα η CHEAPART λειτουργεί ως μια από τις πρώτες artist-run spaces και βιώσιμες context gallery στην Ελλάδα, διατηρώντας ένα συνεχόμενο πολιτιστικό πρόγραμμα που συμπεριλαμβάνει ομαδικές και ατομικές παρουσιάσεις, φεστιβάλ και εικαστικά project στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 1995 μέχρι σήμερα, η έδρα της CHEAPART βρίσκεται στο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο του 1870, στην οδό Α. Μεταξά 25, στα Εξάρχεια.


OVERVIEW
CHEAPART. Χτίζοντας το δίκτυο

Στόχος της CHEAPART είναι να σχεδιάζει και να υλοποιεί εκθέσεις με καθαρά ερευνητικό και πειραματικό χαρακτήρα.

Από το 1995 - 1999, ο οργανισμός επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του δικτύου του. Με προμετωπίδα τη χαμηλή επικοινωνιακή τιμή του έργου τέχνης, μια φορά το χρόνο και μέσω των εκθέσεων με τον ομώνυμο τίτλο CHEAPART, έδωσε την ευκαιρία στον καλλιτέχνη και το έργο του να έρθει σε άμεση επαφή με το κοινό, χωρίς ενδιάμεσους. Η μη εμπλοκή του οργανισμού στο θέμα των πωλήσεων των έργων δίνει την απόλυτη ελευθερία επιλογής της γενικής κατεύθυνσης και φιλοσοφίας των εκθέσεων καθώς και των καλλιτεχνών. Το μοντέλο αυτό εξελίχθηκε στο σημερινό Δίκτυο CHEAPART, εκθέσεις μεγάλης κλίμακας, ένα σύγχρονο art market σε 6 ευρωπαϊκές πόλεις. Ταυτόχρονα, η CHEAPART παρουσιάζει τις εκθέσεις των 4 εποχών - 4 καλλιτεχνικών, δίνοντας την ευκαιρία σε επιλεγμένους καλλιτέχνες από τις εκθέσεις CHEAPART να παρουσιάσουν εκτενέστερα το έργο τους.


Η CHEAPART ανοιχτή σε συνεργασίες

Το 1999, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός πολύ μεγάλου κοινού η CHEAPART μπαίνει στη δεύτερη φάση, εστιάζοντας πάντα στην άρρηκτη αλυσίδα Καλλιτέχνης - Έργο Τέχνης - Κοινό.

Ο οργανισμός μεταθέτει το βάρος της επικοινωνίας της στα καθ, αυτά πειραματικά στοιχεία του έργου τέχνης με εγκαταστάσεις και σύνθετες εικαστικές παραγωγές πειραματικού χαρακτήρα. Η CHEAPART δημιούργησε ένα δυνατό και αξιόπιστο δίκτυο επιλέγοντας τη συνεργασία με άλλους οργανισμούς, φορείς, ιδρύματα, γκαλερί, επιμελητές και καλλιτέχνες, και με θεσμούς διεθνούς προβολής και κύρους. Με αυτό τον τρόπο, είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει και να υλοποιήσει ένα πλήρες πρόγραμμα προβολής της σύγχρονης τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχοντας δημιουργήσει πλέον ένα διεθνές προφίλ, η CHEAPART καλείται να συμμετάσχει για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Art Athina το 2001 με την εγκατάσταση – performance "Η μηχανή", η πρώτη αλυσίδα βιομηχανικής παραγωγής έργων τέχνης. Μέχρι σήμερα, η CHEAPART συμμετέχει στην Art Athina, προβάλλοντας έργα και εγκαταστάσεις πειραματικού χαρακτήρα από σύγχρονους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Σε δύο περιστάσεις, το 2001 η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Παύση» των Μαρίνας Φωκίδη, Δημήτρη Ρότσιου και Coti K. υπήρξε το μοντέλο της εθνικής συμμετοχής στη Biennale της Βενετίας και το 2004 η εγκατάσταση «Αθήνα-Πεκίνο» του Χάρη Κοντοσφύρη η εθνική συμμετοχή στη Biennale του Sao Paulo στη Βραζιλία και το 2005 στο Πεκίνο.


Η εφαρμογή της τεχνογνωσίας
Πολιτιστικοί χώροι και διεθνή project

Μέχρι το 2007, ο οργανισμός CHEAPART έχει αποκτήσει ευρύ φάσμα γνώσεων και εμπειριών για την ανάπτυξη διεθνών project προβολής της σύγχρονης τέχνης. Έχει επενδύσει χρόνο, τεχνογνωσία, και με ιδίους οικονομικούς πόρους υλοποιεί διευρυμένα εξωστρεφή project, όπως ο σχεδιασμός πολιτιστικών χώρων, διεθνών εκθέσεων και φεστιβάλ. Με αυτόν τον τρόπο η CHEAPART ενισχύει τον αρχικό της στόχο, να δώσει στο ευρύ κοινό τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, την άμεση πρόσβαση στη σύγχρονη τέχνη.

Τον Απρίλιο του 2007 η ARTmART CHEAPART Wien, η πρώτη διεθνής έκθεση που πραγματοποιείται στο Vienna Kuenstlerhaus, είναι η πρώτη από τις 6 ευρωπαϊκές πόλεις του του δικτύου της CHEAPART που θα ακολουθήσουν.

Από τον Ιούνιο - Σεπτέμβριο του 2008, το 1ο Διεθνές Πρόγραμμα Open Art Residency ενώνει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, προσκαλώντας τους να μείνουν και να δημιουργήσουν Νησί των Ονείρων στην Εύβοια.

Το Offspaces International Research Program ξεκίνησε το 2008 για τη μελέτη και καταγραφή της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής κίνησης. Το 2012 υλοποιήθηκε το πρώτο πάνελ συζήτησης Systems-Offspaces / Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και ομάδες σε διάλογο, καταγράφοντας την πλειοψηφία των ανεξάρτητων χώρων τέχνης και άλλων καλλιτεχνικών, αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, τη μεθοδολογία, την καλλιτεχνική τους πρακτική, τους στόχους βιωσιμότητας και τα δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας.

Ο καλλιτεχνικός οργανισμός και η ομώνυμη γκαλερί TAF The Art Foundation ιδρύθηκε τον Μαΐο του 2009, για να στεγάσει μια ολοκληρωμένη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με επίκεντρο τις εικαστικές και επιμελητικές εκθέσεις. Η υλοποίηση του πολιτιστικού προγράμματος του TAF στηρίχθηκε στην πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία της CHEAPART. Tον Δεκέμβριο του 2011 στην καρδιά της Αθήνας δημιουργήθηκε o καλλιτεχνικός οργανισμός και πολιτιστικός χώρος CAMP! Contemporary Art Meeting Point. Το CAMP! προσέλκσε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοιfνότητας της τέχνης λόγω του εκτεταμένου εκθεσιακού προγράμματος που πλαισιώθηκε από πειραματική μουσική σκηνή, ερευνητικά θεατρικά δρώμενα και καινοτόμες προβολές.

Το Back to Athens Festival σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πρώτη φορά το 2012 στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Κοτζιά, και από το 2016 στην ιστορική πλατεία και περιοχή των Εξαρχείων. Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες ζωντανεύουν χώρους και καταστήματα επάνω και γύρω από την πλατεία, με εκδηλώσεις, εκθέσεις, περφόρμανς, δρώμενα, ομιλίες και προβολές.

Από τον Ιούνιο του 2012 - σήμερα, το ArtWall Project Space έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα εκτενές πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων, αυξάνοντας τη συγκέντρωση αθηναϊκού κοινού στο κέντρο. Το ArtWall υποστηρίζει το Fresh Hotel Athens.

Tο 2012 στο πλαίσιο του Back to Athens Festival, η συνεργασία CHEAPART, CAMP! και ARTWALL με την υποστήριξη του Fresh Hotel Athens, ενεργοποίησε το ιστορικό Ξενοδοχείο Πίνδαρος με σειρά εκδηλώσεων - εκθέσεων, παραστάσεων και μουσικών performance.


Από το 1995 μέχρι και σήμερα ο καλλιτεχνικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός CHEAPART επεκτείνει συνεχώς το καλλιτεχνικό του δίκτυο, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημιουργούς από την εγχώρια και διεθνή εικαστική σκηνή να πειραματιστούν με νέες ιδέες και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό. Αποτελεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών, συνεύρεσης ανθρώπων και ζύμωσης μελλοντικών συνεργασιών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
CHEAPART European Network
Cultural Programs / Venues
Affiliates, Partners, Sponsors