ΑρχικήARCHIVE2013Salon De vortex | Urbanism for Dummies

Salon De vortex | Urbanism for Dummies

Salon De vortex | Urbanism for Dummies

Για το Salon De Vortex

Το project SDV παρουσίαζει και αναδεικνύει εργασίες από τον χώρο των εικαστικών της ποίησης και του κοινωνικοπολιτικού στοχασμού με επίκεντρο την αναπτυσσόμενη ανεξάρτητη σκηνή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Τον γενικό συντονισμό του εγχειρήματος αναλαμβάνουν για το SDV οι: Γιάννης Ισιδώρου και Γιάννης Γρηγοριάδης.

Urbanism for Dummies

Το Salon De Vortex ως CHEAPART Resident 2013, πραγματοποίησε κύκλο εκθέσεων και εκδηλώσεων στο χώρο της CHEAPART, με τίτλο Urbanism for Dummies, επιχειρώντας μια περιπλάνηση στις φανερώσεις και τις εντάσεις του αστικού φαινομένου.

Ενεργοί διανοούμενοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες και ποιητές, στο ρευστό, δαιδαλώδες και εξελισσόμενο αυτό έργο ανέπτυξαν τακτικές εποπτείας και αναγνώρισης γεγονότων και συμπτωμάτων της σύγχρονης μεγαλούπολης.
Το SDV ερεύνησε και να εξιχνίασε τα μυστήρια της ανερχόμενης άγνοιας, του ριζοσπαστισμού, της εντεινόμενης δυσφορίας και της φαινομενικά αναπόδραστης αποξένωσης, υποστηρίζοντας την τέχνη, την ποίηση και τον στοχασμό ως βασικά εργαλεία της δημιουργικής προσπέλασης των μηχανισμών της πολεοδομίας.

Η πολεοδομία για αρχάριους εστιάζει σε θεματικές ενότητες όπως:
Η Μοντέρνα ουτοπία και ο Μεταμοντέρνος Κυνισμός. Η Αρχαιολογία των Ιστορικών Κενών. H αναπεριγραφή ως μέθοδος οικειοποίησης της ζωής. Δομημένος χώρος και Θραυσματική αναπαράσταση. Το γκροτέσκο ως πολιτική κατηγορία. Το Πολιτικό Έδαφος. Τα Αθέατα σημεία. Η Υπερταύτιση και ο καλλιτεχνικός ακτιβισμός. Η Συλλογικότητα και το αίτημα της κοινότητας.

Στον πυρήνα του SDV 2013 δραστηριοποιήθηκαν οι: Δάφνη Δραγώνα, Νάντια Καλαρά, Ζήσης Κοτιώνης, Ηλίας Μαρμαράς,Γιάννης Γρηγοριάδης, Κωστής Σταφυλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης και Γιάννης Ισιδώρου.

Στο πλαίσιο του "Urbanism for Dummies" του Salon De Vortex, παρουσιάστηκαν:

Η Διαλεκτική της Ανοικοδόμησης (συμπληρωμένη) [24 Ιανουαρίου - 16 Φεβρουαρίου]
Tα βασικά μέλη της ομάδας Salon De Vortex, ο Γιάννης Γρηγοριάδης και ο Γιάννης Ισιδώρου, εκθέτουν στο χώρο του CHEAPART την εγκατάσταση με τίτλο "Η διαλεκτική της ανοικοδόμησης", μια απόπειρα να στοχαστούμε ιστορικά το παρόν σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται κατά βάση από την λήθη του ιστορικού.


Ζήσης Κοτιώνης | Υπονόμευση, μια Ιστορία του Πολιτικού Υπεδάφους [21 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου]
Η εγκατάσταση του Ζήση Κοτιώνη «Υπονόμευση» στοιχειοθετεί ένα εφήμερο μνημείο για την ανεπιτέλεστη πράξη ανατίναξης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» τα Χριστούγεννα του 1944, από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, με την ευκαιρία της κρίσιμης επίσκεψης του Τσώρτσιλ στην Αθήνα.

Συνεργάτης: Αλίκη Σαμαρά

#7.1 Συζήτηση: Η επιστροφή του απωθημένου [1η Μαρτίου]
Τα γεγονότα παρουσιάζει επι χάρτου ο ιστορικός Τάσος Σακελαρόπουλος.

Στην κουβέντα συμμετέχουν: Ηλίας Μαρμαράς, Θεόφιλος Τραμπούλης, Κατερινα Ηλιοπούλου, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Νίκος Μπελαβίλας, Γιάννα Μπαρκούτα, Κωστής Βελώνης, Νάντια Καλαρά, Φοίβη Γιαννίση, Ιωάννα Λαλιώτου, Μαρία Τοπάλη.

Μαζί με τον Ζήση Κοτιώνη συντονίζουν για το Salon De Vortex οι Γιάννης Γρηγοριάδης και Γιάννης Ισιδώρου.


Campus Novel | Μαύρη Μαρία [4 - 27 Απριλίου]
Οι Campus Novel, ανατρέχοντας στην αρχαιολογία του θεάματος, προτείνουν τη συμβολική αποσυναρμολόγηση της Μαύρης Μαρίας ως “μετα-καταστασιακή” πρακτική, προκειμένου να διερευνήσουν τον αστικό χώρο ως πεδίο εκδήλωσης της σύγχρονης φαινομενολατρείας.

Campus Novel: Ινώ Βαρβαρίτη, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Φωτεινή Παλπάνα, Γιάννης Σινιόρογλου, Γιάννης Χειμωνάκης


Τι κόντεψα να στερηθώ | Κολλεκτίβα Ομόνοια [14 Μαιου - 8 Ιουνίου]
Μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων από την Κολεκτίβα Ομόνοια στο Salon De Vortex στην CHEAPART, στο Θέατρο Εμπρός -στου Ψυρρή- και στον ενδιάμεσό τους χώρο.

Συμμετέχουν οι: Νίκος Αρβανίτης, Έφη Γιαννοπούλου, Ευδοκία Δεληπέτρου, Βασιλική Δήμου / Χριστίνα Κατσάρη, Ανδρέας Θωμόπουλος, Ελένη Καλαρά, Απόστολος Καραστεργίου, Aννα Λάσκαρη, Μελίνα Μαρκάκη / Δημήτρης Μπαλτάς, Αλέξανδρος Μιστριώτης, Σταυρούλα Μοσούλη, Μαριέλα Νέστορα, Βασίλης Νούλας / Κωνσταντίνα Θεοδώρου, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Φανή Σοφολόγη, Παναγιώτης Στέφος, Μαρία Τζανάκου, Στεριανή Τζιτζιλώνη, Δημήτρης Ντοκατζής, Θεόφιλος Τραμπούλης.

Επιμέλεια: Θεόφιλος Τραμπούλης


Κωστής Σταφυλάκης | τα "κοινά" και η εξωτικοποίηση της αντίστασης | Ομιλία [6 Ιουνίου]
Η ομιλία αυτή αξιοποιεί παραδείγματα από την έκθεση "Στα όρια του μαζί" (Aμφισσα 2012) για να εξετάσει τον ενθουσιασμό του καλλιτεχνικού πεδίου (στην Ελλάδα και αλλού) με το σύγχρονο "ριζοσπαστισμό της κοινότητας".


CASA Amalia [5 - 15 Σεπτεμβρίου]
Η έκθεση αυτή επιχειρεί να καταγράψει τη δεξίωση του άλλου, για την ακρίβεια, τη δεξίωση που μου επιφυλάσσει αυτός ο άλλος στον οικείο μου χώρο. Μια αντεστραμμένη δηλαδή συνθήκη φιλοξενίας.
Συμμετέχουν: Παναγιώτης Βούλγαρης, Αργύρης Δρόλαπας, Δήμητρα Ιωάννου, Μαρία Λιανού, Ελένη Λύρα, Κώστας Χριστόπουλος, Αλέξανδρος Χριστοφίνης
Επιμέλεια: Αποστόλης Αρτινός


The Shape of Orders to Come | Société Réaliste και Γιώργος Παπαδάτος [24 Σεπτεμβρίου - 24 Οκτωβρίου]
Μια διπλή-συνεργατική έκθεση, με τίτλο που αναφέρεται στο βιβλίο του H.G. Wells "The Shape of Things to Come" του 1933, όπου εικάζονται τα μελλοντικά γεγονότα από το 1933 μέχρι το 2106 και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου κράτους. Η παράφραση του σε “The Shape of Orders to Come”, εμπεριέχει τη διπλή ερμηνεία του «orders» ως νέα πολιτική και οικονομική τάξη πραγμάτων αλλά και ως εντολές, διαταγές, αυτής της νέας τάξης. 


Νάντια Καλαρά | Here We Are…Home At Last [31 Οκτωβρίου - 24 Νοεμβρίου]
Μία εγκατάσταση της Νάντιας Καλαρά που μπορεί να γίνει αντιληπτή ως ένα διαμεσικό, υπερμεγέθες προ-σχέδιο για μια εντοιχισμένη, υπερβατική πολεοδομία.


Η Οικονομική Αξία [27 Νοεμβρίου - 27 Δεκεμβρίου]
Ένα αιχμηρό σχόλιο στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο οι οικονομικές αξίες αλλάζουν ραγδαία.

Συμμετέχουν: Lanfranco Aceti, Aρτεμις Ποταμιάνου, Γιάννης Γρηγοριάδης.

Διάλεξη της Ειρήνης Μίχα "Ασφάλεια και πόλη, αναζητώντας διέξοδο από την ιδεολογία της υποταγμένης προστασίας"


Κωστής Σταφυλάκης | Εύθραυστες υπερταυτίσεις | Ομιλία [6 Δεκεμβρίου]
Η ομιλία εστιάζει στη συζήτηση για τις καλλιτεχνικές πρακτικές της «υπερταύτισης» (overidentification) στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Information

CHEAPART Resident
Salon de Vortex

Ιανουάριος - Nοέμβριος 2013

https://salondevortex.wordpress.com

CHEAPART
A.Μεταξά 25, 10681 Αθήνα

Relevant Tags

Resident Program Salon de Vortex Resident

Media Gallery