ΑρχικήPLATFORMS & PROGRAMSWORKSHOPSΣύγχρονη Τέχνη για ΠαιδιάΜέσα στο μυαλό του Καλλιτέχνη

Μέσα στο μυαλό του Καλλιτέχνη

Πρόγραμμα εργαστηρίων εξοικείωσης των παιδιών με τη σύγχρονη τέχνη και τους με εικαστικούς καλλιτέχνες

Μέσα στο μυαλό του Καλλιτέχνη

Το Μέσα στο μυαλό του καλλιτέχνη είναι ένα πρόγραμμα εργαστηρίων που αφορά μαθητές και μαθήτριες μεταξύ πέμπτης και έκτης δημοτικού. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η μύηση και εξοικείωση των παιδιών με τη σύγχρονη τέχνη, η γνωριμία τους με εικαστικούς καλλιτέχνες με ενεργό δράση στη σύγχρονη εικαστική σκηνή και η συμμετοχή τους στη διαδικασία παράγωγης ενός έργου.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε ενότητες με διάρκεια 4 εβδομάδες η κάθε μία (4 δίωρες συναντήσεις μία φορά την εβδομάδα). Η κάθε ενότητα είναι αφιερωμένη σε έναν διαφορετικό προσκεκλημένο καλλιτέχνη. Στην πρώτη από τις τέσσερις συναντήσεις ο καλλιτέχνης παρουσιάζει το έργο του, τη σημασία της ιδέας και το πώς αυτή χτίζεται μέσα στο μυαλό του για να καταλήξει στην τελική μορφή – το έργο τέχνης. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου μαζί με τον καλλιτέχνη εντοπίζουν όλα εκείνα τα στοιχεία που για κάθε παιδί ξεχωριστά μπορούν να λειτουργήσουν ως έμπνευση. Στις άλλες τρεις συναντήσεις τα παιδιά με τη βοήθεια των υπεύθυνων εργαστηρίου προχωρούν, είτε ατομικά είτε σε ομάδες, σε κατασκευές έργω νπροτάσεων, που προκύπτουν από τη συνομιλία τους με το έργο του παρουσιαζόμενου καλλιτέχνη. Ταυτόχρονα, μέσα από την παρουσίαση ενός θεωρητικού πλαισίου γύρω από το εκάστοτε έργο και τη συζήτηση πάνω στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης, δίνονται βάσεις για μια καλύτερη κατανόηση των εικαστικών τεχνών σήμερα.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος γίνεται επιλογή έργων από κάθε παιδί ή ομάδα και ορίζεται μια ημερομηνία για την παρουσίαση της δουλειάς των παιδιών καθώς και του οπτικοακουστικού υλικού που έχει συγκεντρωθεί από όλες τις συναντήσεις.

Το Μέσα στο μυαλό του καλλιτέχνη δημιουργεί μια ξεχωριστή συνθήκη έτσι ώστε τα παιδιά να συνομιλήσουν με εικαστικούς και να κατανοήσουν μέσα από την δική τους προσωπική εμπειρία και τα έργα που θα κατασκευάσουν την περιπέτεια της δημιουργίας ενός έργου τέχνης.

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου:

Ιδέα, Επιμέλεια: Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Διευθυντής της CHEAPART, εικαστικός
Διοργάνωση, Συντονισμός: Βασίλης Νάσης, cultural manager
Επιμέλεια, Θεωρητική υποστήριξη: Καρολίνα Αλειφεροπούλου, ιστορικός τέχνης

Information

Μέσα στο μυαλό του καλλιτέχνη
δείτε όλα τα εργαστήρια

Επικοινωνία: cheapart.edu[at]gmail.com
Δημήτρης Γεωργακόπουλος

Relevant Tags

Μέσα στο μυαλό του καλλιτέχνη Εικαστικά εργαστήρια Εκπαίδευση

Media Gallery