ΑρχικήPLATFORMS & PROGRAMSVENUESCAMP! Contemporary Art Meeting Point

CAMP! Contemporary Art Meeting Point

Τόπος συνάντησης της διεθνούς εικαστικής σκηνής για την παραγωγή καινοτόμων ιδεών

CAMP! Contemporary Art Meeting Point

Tον Δεκέμβριο του 2011 στην καρδιά της Αθήνας δημιουργήθηκε το CAMP! από τους Γιώργο Γεωργακόπουλο, Δημήτρη Γεωργακόπουλο και Φωτεινή Καπίρη. Το CAMP! στηρίχθηκε στην πολυετή εμπειρία της CHEAPART στην διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με κύριο βάρος το χώρο των εικαστικών. Οι εκθέσεις πλαισιώθηκαν από πειραματική μουσική σκηνή, ερευνητικά θεατρικά δρώμενα και καινοτόμες προβολές.


Ο ανεξάρτητος χώρος τέχνης CAMP λειτούργησε με προσανατολισμό κυρίως στις εικαστικές τέχνες άλλα ανοιχτός στο θέατρο, στο κινηματογράφο και στις μουσικές performance. Στεγάστηκε σε ένα τριώροφο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο πάνω στην πλατεία Κοτζιά σε μέτωπο με άλλα νεοκλασικά όπως το κτίριο της Εθνικής Τραπέζης, το κτίριο Μελά, το παλιό κτίριο του Κλαουδάτου και φυσικά το δημαρχείο της πόλης των Αθηνών.

Ένας σημαντικός στόχος από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού του χώρου ήταν να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυρήνας καλλιτεχνών και θεωρητικών από διαφορετικούς χώρους, τα εικαστικά, το θέατρο, τη μουσική το κινηματογράφο, υποστηρίζοντας καινοτόμες προτάσεις, αντισυμβατικές παραγωγές και αναπάντεχες συμβιώσεις ομάδων και καλλιτεχνών. Το ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε στο να παρουσιαστούν ολοκληρωμένες εικαστικές η άλλες παραγωγές, αλλά κυρίως να έρθει στην επιφάνεια η διαδικασία και η έρευνα που κρύβεται πίσω από το τελικό αποτέλεσμα. Το πειραματικό στοιχείο παίζει καθοριστικό ρόλο και είναι αυτό που διατηρεί το έργο ζωντανό, αναπάντεχο, με μια δυναμική άγνωστη τις περισσότερες φορές σε εμάς. Το CAMP δημιούργησε μια πλατφόρμα ιδεών με τη μορφή εκθέσεων, παραστάσεων, μουσικών performance, προβολών, αλλά κυρίως λειτούργησε ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, ένα πραγματικό στέκι στο κέντρο της πόλης, ένα μέρος που γεννήθηκαν και υλοποιήθηκαν ιδέες.

Το CAMP προέκυψε μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του οργανισμού της CHEAPART, που μετά από 17 χρόνια λειτουργίας της (από το 2011 που ιδρύθηκε το CAMP) σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε μέσα από της ποικίλες δράσεις της ένα πρόγραμμα έρευνας και χαρτογράφησης της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής παραγωγής των τάσεων και ιδεών της. Δημιουργήθηκε ένα ζωντανό δίκτυο συνεργασιών με καλλιτέχνες, θεωρητικούς, αμάδες και καλλιτεχνικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το CAMP αρχικά στηρίχθηκε στην ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία και εξελίχθηκε ως μια δυναμική καλλιτεχνική πρωτοβουλία στο κέντρο της πόλης αλλάζοντας ως ένα βαθμό και την κυρίαρχη αντίληψη που θέλει το κέντρο της πόλης επικίνδυνο και ζοφερό.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το CAMP, ήταν το 10-ήμερο φεστιβαλικό project Back to Athens, το οποίο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στην περιοχή των Εξαρχείων. Η ιδέα βασίστηκε στην δυνατότητα του να αλλάξει η εικόνα που έχουμε για την πόλη. Αναζητήθηκαν άδειοι χώρο αλλά και χώροι σε χρήση στην περιοχή γύρω από το δημαρχείο που παραχωρήθηκαν, και προσκλήθηκαν καλλιτέχνες, ομάδες και επιμελητές που αντιλαμβάνονται την πόλη ως ανοιχτό πεδίο δράσης, άλλα και ως ένα περιβάλλον σε συνεχή βίαιη μεταμόρφωση.

Το 2012 υλοποιήθηκε το πρώτο πάνελ συζήτησης Systems-Offspaces / Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και ομάδες σε διάλογο, καταγράφοντας την πλειοψηφία των ανεξάρτητων χώρων τέχνης και άλλων καλλιτεχνικών, αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, τη μεθοδολογία, την καλλιτεχνική τους πρακτική, τους στόχους βιωσιμότητας και τα δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας. Το Systems πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Offspaces International Research Program που ξεκίνησε το 2008, για την μελέτη των ανεξάρτητων χώρων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ισχυρός θεσμός που θα μπορεί να φιλοξενεί τους χώρους αυτούς και να δημιουργεί ευνοικές συνθήκες για την παράγωγη έργου, για την διαμόρφωση δικτύων και για συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το CAMP υλοποίησε ένα 3-ετές πρόγραμμα έρευνας, προβολής και υλοποίησης πολιτιστικών γεγονότων σε συνεργασία με Διεθνή Πολιτιστικά Ιδρύματα, Πρεσβείες, καλλιτέχνες και ανθρώπους του χώρου της τέχνης, την Αυστριακή Πρεσβεία, Πρεσβεία της Ιαπωνίας, Πρεσβεία της Ολλανδίας, BM:UKK, Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστρίας, το Vienna Kuenstlerhaus, Goethe Institut. Επιμελήθηκε και φιλοξένησε 50 εικαστικές εκθέσεις, την Athens Biennale το 2013, την Ελληνική συμμετοχή στην Mediterranean Biennale, 3 Πολιτιστικά Φεστιβάλ Back to Athens (2012, 2013, 2014) 18 θεατρικές performance, 3 θεατρικά φεστιβάλ, 22 προβολές και φεστιβάλ ταινιών, 10 performances και ένα μουσικό φεστιβάλ. Το CAMP! σχεδίασε και υλοποίησε την πρώτη πλατφόρμα καταγραφής ανεξάρτητων χώρων και πρωτοβουλιών Systems, φιλοξένησε ένα μεγάλο αριθμό παρουσίασης βιβλίων, ομιλιών, συμποσίων, παρουσιάσεις νέων επιχειρηματικών ιδεών, live ηχητικών και μουσικών performance, σε συνεργασία με πάνω από 1000 καλλιτέχνες, επιμελητές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς, μουσικούς, ομάδες τέχνης και performance.
Μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου, το CAMP! είχε ολοκληρώσει τον αρχικό στόχο, την καταγραφή της ανεξάρτητης πολιτιστικής σκηνής στην Αθήνα. Το αποτέλεσμα της έρευνας αποτελεί μια μοναδική επικύρωση της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής που είχε αναπτυχθεί στα τελευταία χρόνια της κρίσης. Το CAMP διερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες τα εικαστικά project μπορούν να υλοποιηθούν με χαμηλό κόστος και μέγιστη διείσδυση στο κοινό.

Media Gallery